Hawu-teltta

Hawu-teltta talvella 2010.

Hawu-teltta on kotimainen halkaistava kamiinalämmitteinen eräteltta.

Koko vaihtuu tarpeen mukaan

Hawu-teltan kokoa voidaan muuttaa erillispalojen avulla.

Perusteltta koostuu kahdesta vastakkaisesta osasta, joista kumpaakin osaa voidaan käyttää itsenäisenä louteena. Majoituskapasiteettia voidaan lisätä jatkoksella, jolloin majoituskapasiteetti nousee 8:sta 15:a henkeen.

Kevyt kantaa

Hawu-teltta voidaan jakaa ryhmässä useamman ihmisten kannettavaksi.

Hawu-teltan voidaan jakaa eri henkilöiden kannettavaksi, jolloin yksittäisen kantajan osaksi jää noin 5-6 kg painoinen kantamus. Kun pystyttämistapana käytetään ripustamista, ei teltta vaadi lainkaan keskisalon tai nurkkakeppien kantamista.

Nopea ja helppo pystyttää

Ripustaminen sekä vetohihnoin varustetut nurkat nopeuttavat ja helpottavat pystyttämistä.

Hawu-teltan voi pystyttää helposti yksinkin. Erityisesti ripustamalla pystyttäminen sujuu vaivattomasti, kun teltan huippu ankkuroidaan ensimmäisenä ja nurkat pingotetaan sen jälkeen. Pystyttämistä helpottaa ja nopeuttaa nurkissa käytetyt vetohihnat.

Avautuva

Seinän avautumista voidaan hyödyntää monin tavoin

Hawu-teltan halkaistavuutta voidaan hyödyntää sekä ovena että ikkunana. Telttaan majoittautuminen on huomattavasti mukavampaa, kun tarvikkeet voidaan tuoda sisään avonaisesta halkiosta. Lisäksi avoinaisuutta voidaan käyttää ikkunana - maisemasta voidaan nauttia kamiinan lämmössä. Avonaisuutta voidaan hyödyntää myös useamman teltan ryhmittymissä esimerkiksi eri teltoissa yöpyjien välisen keskustelun ja illanvieton aikana.

Uusia pystytyspaikkoja

Ripustamalla pystytetyssä teltassa ei ole lainkaan keskisalkoa sisällä.

Hawu-teltta voidaan pystyttää kahdella tavalla, ripustamalla tai tukemalla. Tukemalla pystyttäminen vastaa sissiteltan (SA-10) tai puolijoukkueteltan (SA-20) pystytystapaa. Varsinainen uutuus onkin pystyttäminen ripustamalla. Ripustamis-pystyttäminen luo uusia pystytyspaikkoja, kun esimerkiksi tiheiköissä voidaan yhtä puista hyödyntää keskisalkona. Keskisalko saadaan jopa kokonaan poistettua teltan sisätilasta kun teltta ripustetaan naruun, ruoteeseen, vaijeriin tai kolmijalkojen alle.

Täysin korjattavissa

Teippaamaton sauma mahdollistaa kattavan korjauksen.

Teippaamattomien saumojen ansiosta jokainen teltan kankaista on erikseen vaihdettavissa, jolloin teltan käyttöikä kasvaa huomattavasti. Kun saumojen tiivistämisessä käytetään vahaa sekä puuvillaydinlankaa, saumat pysyvät tiiviinä. Nurkkien saumauksessa käytetään ulospäin käännettyä kohosaumausta, joka varmistaa nurkkien vedenpitävyyden kovassakin vedossa.

Hawu-teltan historia

Ensimmäinen Hawu-teltta vuonna 1995.

Kotimaisten kamiinatelttojen kehityksessä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia kymmeniin vuosiin. Tällä hetkellä tukikohtana toimivia kamiinatelttoja ovat lähinnä SA-10 “sissiteltta” ja SA-20 “puolijoukkueteltta”. Ne ovat palvelleet tuhansia käyttäjiään uskollisesti, vaikka ovatkin suhteellisen hankalia kuljettaa ja pystyttää.

Vuonna 1993 syntyneen Hawu-teltan lähtökohtana toimi ajatus pystyttää teltta elävän puun ympärille. Tämän ajatuksen kautta syntynyt teltta osoittautui tuottavan myös useita myönteisiä sivuvaikutuksia, kuten helpomman pystytettävyyden ja miellyttävämmän käytön, kun majoittautumistarpeet voitiin siirtää telttaan avonaisesta halkiosta ja teltassa voitiin nauttia maisemista kamiinan lämmössä. Teltalle haettiin ulkopuolista rahoitusta ja se esiteltiin mahdollisille yhteistyötahoille vuonna 1996. Tukea kehittämiseen ei saatu, joten kehitys oli tehtävä omin voimin.

Hawun prototyyppi avattuna.

Teltasta kehitettiin vuosina 1996-1998 useita erilaisia prototyyppiversioita ja vuodesta 1998 jatkuneet testit ammatti- ja harrastajaryhmillä ovat auttaneet kehittämään perusideasta toimivan rakenteen, joka on menestynyt jopa suurten tukikohtamajoitteiden testeissä (Erälehti, kevät 2003). Huomion arvoista on, että teltta menestyi väärässä kokoluokassa, sillä testattu Hawu oli suunniteltu pienryhmän teltaksi. Myöhemmin kehitetty halkaisurakenne on sellainen, että Hawu-teltta voidaan kasvattaa myös suureksi tukikohtateltaksi.

Hawu-teltta esiintyi ensi kertaa julkisuudessa vuonna 1998 Erä-lehden artikkelissa ”Sissiteltta uusiksi”. Teltan perusideaa kehuttiin toimivaksi ja ratkaisun hyötyjä eriteltiin lyhyesti. Teltta lanseerattiin suurelle yleisölle vuoden 2000 erämessuilla Riihimäellä, jonka seurauksena teltta alkoi herättää yhä suurempaa kiinnostusta.

Suomen sotilas -lehti teki oma-aloitteisesti testin (julkaisu numerossa 01/2006), jossa Hawu-teltan ominaisuuksia tarkasteltiin varsin kattavasti ja telttaan suhtauduttiin erittäin myönteisesti. Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Hawun sivuilla.

Testitulosten inspiroimana Hawu-teltasta toteutettiin vielä uudenlainen versio vuonna 2007. Uutena ajatuksena oli jakaa teltta täysin kahtia siten, että teltta voitaisiin antaa kahden henkilön erikseen kannettavaksi – ehkä jopa kahden eri pienryhmän käyttöön. Tämä ajatus johti suhteellisen radikaaliin muutokseen teltan rakenteessa. Aiemmasta yhden sivun halkaistavuudesta päätettiin luopua myöhemmin kokonaan, sillä kokonaan halkaistava rakenne johti käytännöllisten hyötyjen lisäksi myös valmistuksen suoraviivaistumiseen.

Uusi telttamalli esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti maaliskuussa 2009 Suomen Partiolaisten kokouksessa Espoossa. Kiinnostus uutta telttaa kohden on ollut jopa odottamattoman suurta. Myös ulkomailta on saatu useita pyyntöjä teltan suhteen.

Viimeisin testitulos rajajoukoissa huhtikuu, 2010

Uutta telttamallia testattiin Raja- ja merivartiokoulussa Imatralla läpi erittäin kylmän talven 2009-2010. Testin tulos kiteytyy yliluutnantti Pasi Nikun lausumaan: "HAWU II - teltta on selkeästi Sissiteltta m60/10:tä parempi ryhmän majoite. Sen käytön voidaan katsoa edesauttavan ryhmän toimintakyvyn säilyttämistä tehtävässä ja mahdollistavan aikaisempaa tehokkaamman ryhmän käytön hajautetusti." Testien muistio on kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa tästä, tiedostokoko 0.5 MB.

Design ja valmistus

Design: Tarinapuu / Pasi Ylirisku

Hawu-teltan ja Sawu-kamiinan suunnittelusta vastaa yksityisyritys Tarinapuu. Tarinapuu on hyödyntänyt suunnittelussa laajaa ryhmittymää muotoilun, rakennusalan sekä retkeilyn ammattilaisia (mm. tutkija Salu Ylirisku Aalto yliopiston muotoilun laitoksen tutkimuksesta, Rakennusarkkitehti, Esa Tammio Rakennusliike R. Muhonen).

Tarinapuu tmi. on Sipoossa toimiva yritys, joka henkilöityy Pasi Yliriskuun. Tarinapuun toiminta-alueisiin liittyvät Hawu-teltan lisäksi dokumenttielokuvat ja työnohjaus.  Ajatus pystyttää sissiteltta puun ympärille kehkeytyi asepalveluksen aikana olleista kokemuksista ja keskusteluista. 

Teltan valmistus

Teltan valmistus: Laatuteltta Ky Vilkman

Hawu-telttaa valmistaa Helsingin Konalassa toimiva perheyritys Laatuteltta Ky Vilkman.

Laatuteltta on tehnyt erilaisia telttoja jo 50 vuotta. Tuotelinjastolta on syntynyt majoitteita kupoliteltoista erilaisiin kotalaavuihin. Majoitteita on tuotettu pääosin kotimaisille markkinoille, mutta Laatuteltan majoitteissa ovat nukkuneet retkikunnat jopa etelänapamantereella. Laatuteltta Ky on erikoistunut majoitteisiin sekä vaativiin korjaus- ja muutostöihin. Laatuteltan mottona on laatu ja kestävyys.

Sawu-kamiinan valmistus

Kamiinan valmistus: Karstulan metalli

Hawu-teltalle on suunniteltu myös oma kamiina, Sawu. Se on kehitetty yhteistyössä Karstulan metallin kanssa. Karstulan Metalli Oy valmistaa myös kotimaiset sissi- ja puolijoukkuekamiinat.

Karstulan metalli Oy alkoi valmistaa sissikamiinoita vuonna 1972 FinnSavotan tekemän mallin pohjalta. Yrittäjäisä teki "käsipelillä" mallikappaleen ja poika (Mikko Pekkanen) laski elämänsä ensimmäisen tarjouksensa talousvarikolle. Kauppa syntyi ja Mikko teki seuraavan kesän aikana noin 1000 kamiinaa puolustusvoimille. Tämän jälkeen he ovat valmistaneet lähes kaikki Puolustuvoimien tarvitsemat kamiinat. Samat kamiinamallit ovat kulkeutuneet siviilimarkkinoille partiolaisille, retkeilijöille ja metsästäjille.

Suomalaiset Hawu-teltat vuodesta 1998

Pasi Ylirisku
etunimi@hawuteltta.fi
GSM: 040 5808 233